Склад: абрикос сушений, діоксид сірки.
Харчова цінність на 100 г продукту: білки – 5,2 г; вуглеводи – 55,0 г.
Енергетична цінність: 234,0 ккал.
Термін придатності: 12 місяців від дати фасування.
Курага насичена вітамінами, мікроелементами і мінеральними речовинами. У ній багато вітаміну С, який зміцнює імунітет, а також вітаміну А, відомого як «вітамін молодості», що активує синтез колагену, таурину, гіалуронової кислоти і статевих гормонів. А це дозволяє гальмувати процеси старіння клітин, зміцнювати волосся, нігті, а шкіру зробити молодою та еластичною.
Сушений абрикос займає перше місце серед продуктів за вмістом солей калію, що істотно покращує роботу серцево-судинної системи. сприяє регуляції кров’яного тиску, підвищенню рівня гемоглобіну, виведенню з організму надлишкової кількості холестерину. Ці властивості кураги допомагають нейтралізувати наслідки перенесених інфарктів та інсультів.
Курага сприяє виробленню інсуліну в підшлунковій залозі – саме тому лікарі рекомендують сушений абрикос при діабеті.
Ще однією важливою особливістю кураги є її здатність очищати організм. Завдяки наявності клітковини і пектину, вона сприяє виведенню з організму шкідливих речовин, токсинів, шлаків, сполук важких металів, радіонуклідів. При цьому стабілізується і поліпшується травлення.
Склад: фінік з кісточкою сушений
Харчова цінність на 100 г продукту: жири – 2,0 г .; вуглеводи – 70,0 г.
Енергетична цінність: 280,0 ккал.
Термін придатності: 12 місяців від дати фасування.
Фініки – справжій природний скарб. У його складі присутні мідь, залізо, магній, цинк, марганець, калій, кальцій, фосфор, натрій, алюміній, кадмій, кобальт, сірка, бор, протеїн, масло, а також 23 види різних амінокислот, які відсутні в більшості інших фруктів. В арабських країнах і до цього дня фініки називають «хлібом пустелі», оскільки ці плоди вміщують у собі усі необхідні людині корисні поживні речовини.
З давніх-давен вони були відомими своїми цілющими і живильними властивостями. Фініки надають силу, витривалість, збільшують тривалість життя, посилюють здатність організму протистояти різним інфекціям, бережуть печінку і нирки, поліпшують мікрофлору кишечника, підтримують кислотний баланс організму і живлять кров. Відомо, що великий полководець Олександр Македонський перед битвами давав солдатам по 7 фініків. Воїни йшли в бій сповнені силами і без важкості у шлунку, адже ці фрукти легко засвоювалися і вивільняли величезну кількість енергії.
Фініки дуже корисні при анемії і гіпертонії, для грудей і легенів, заспокоюють кашель і сприяють виведенню мокротиння, надзвичайно корисні для мозкової діяльності.
Харчові волокна, що містяться в фініках, знижують ризик ракових захворювань.
Для чоловіків цей продукт має особливе значення, оскільки фініки здатні посилювати чоловічу статеву потенцію. Історії відомі повір’я, що в меню падишаха, перед відвідуванням свого гарему, включалася страва з тертого волоського горіха, меду і найсолодших фініків.
Склад: чорнослив в’ялений.
Харчова цінність на 100 г продукту: жири – 0 г .; білки – 2,3 г .; вуглеводи – 58,4 г.
Енергетична цінність: 240,0 ккал.
Термін придатності: 12 місяців від дати фасування.
Чорнослив відомий своєю здатністю відновлювати мікрофлору кишечника, допомагати при захворюваннях шлунка і кишечника. Він позбавляє від хронічних закрепів та інших проблем шлунково-кишкового тракту. Ця особливість зробила чорнослив незамінним у складі багатьох дієт для схуднення та ефективним сечогінним і жовчогінним засобом.
Крім здатності очищувати організм, чорнослив, завдяки свої антиоксидантам, має сильні омолоджуючі властивості. Він поглинає вільні радикали, що руйнують організм і сприяє, таким чином, омолодженню клітин організму та дозволяє вберегти людину від онкології.
Також сушені сливи відомі своїми антисептичними властивостями в якості природного антибіотика. Вживання їх у їжу істотно знижує ризик вірусних та інших інфекцій (в тому числі і ракових захворювань), підсилює імунітет і насичує його величезною кількістю вітамінів і мінералів.
Дуже цінується чорнослив і за свою здатність нормалізувати підвищений тиск. Саме тому гіпертонікам часто призначають дієту з включенням чорносливу до раціону.
Склад: виноград сушений світлий
Харчова цінність на 100 г продукту: жири – 0,6 г .; білки – 2,7 г .; вуглеводи – 71,3 г.
Енергетична цінність: 280,0 ккал.
Термін придатності: 12 місяців від дати фасування.
Родзинки багаті вітамінами, мінералами, а також органічними кислотами. Сахарози і фруктози в них у 8 разів більше ніж у свіжому винограді. Наявність у складі бору допомагає запобігти розвитку остеопорозу (підвищена ламкість кісток). Цей елемент допомагає зберегти і раціонально використовувати кальцій, який так само є у складі сушеного винограду.
Чимало в сушених плодах і фіторечовин, які сприятливо впливають на ясна та зуби. Наявність антиоксидантів пригнічують ріст хвороботворних бактерій, які є причиною розвитку чималої кількості захворювань порожнини рота.
Ще наші предки вживали родзинки для відновлення здоров’я і сил, а також використовували в якості заспокійливого засобу. Це можливо завдяки синтезу серотоніну – «гормону щастя», 95% якого знаходиться в кишечнику.
Цей маленький і солодкий плід вважається справжнім чемпіоном по вмісту солей калію, а тому лікарі рекомендують його для людей, що страждають різноманітними захворюваннями серцево-судинної та кровоносної систем.
Склад: інжир сушений
Харчова цінність на 100 г продукту: білки – 2,5 г .; вуглеводи – 68,5 г.
Енергетична цінність: 271,0 ккал.
Термін придатності: 12 місяців від дати фасування.
Інжир є одним з найдавніших сухофруктів, що використовує людина. Він неодноразово згадується навіть у Біблії. Саме з листя цієї рослини Адам і Єва “змайстрували” свій перший одяг (фігові листочки).
Сучасна медицина вже давно позитивно оцінила властивості інжиру: з речовин, що входять до його складу, сьогодні створюється багато лікарських препаратів. Через високий вміст калію сушений інжир неймовірно корисний при найрізноманітніших серцево-судинних захворюваннях. Його вживання знижує рівень холестерину в крові і сприяє розсмоктуванню тромбів, а тому при таких діагнозах як тромбофлебіт або тромбоемболія – інжир просто незамінний.
Ефірні олії в плодах здатні підтримувати показники крові в нормі, убезпечуючи її від згущення. Для цього не потрібно пити «розріджувальний» аспірин, адже інжир у цьому випадку – найкращі засіб.
Потужні антибактеріальні властивості сприяють знищенню різних кишкових бактерій і паразитів. Іншою важливою перевагою інжиру є здатність перешкоджати утворенню ракових пухлин.
Це прекрасний антидепресант, який знімає стрес, покращує кровообіг, підвищує тонус, надає сил та енергії.
Високий вміст пектину робить інжир цінним продуктом харчування, так як пектин ефективно сприяє загоєнню сполучних тканин, що особливо важливо при травмах суглобів і кісток.
Склад: фінік королівський сушений.
Поживна цінність на 100 г продукту: жири – 0,5 г; білки – 2,5 г, вуглеводи – 68,5 г.
Енергетична цінність:281,0 ккал.
Термін придатності: 12 місяців від дати фасування.
Королівський фінік – найсмачніший із сортів фініків. Він має м’який солодкий смак з медовими нотами. Фініки – це плоди фінікової пальми, які споживалися з самої давнини як повноцінний продукт або приправа до страв. З них також виготовляли хліб і вино. За легендами, деякі люди та святі пустельники годувалися лише фініками з водою протягом багатьох років. Кажуть, що фінік – це хліб пустелі. Про цей древній фрукт згадується в Біблії та Корані.
Королівські фініки багаті на вітаміни, містять значну кількість вуглеводів, насичені та ненасичені жирні кислоти та мікроелементи (калій, натрій, магній, фосфор). Цей фрукт корисний як дорослим, так і дітям. Споживання фініків забезпечує організм енергією, зміцнює його імунітет, знімає втому та приступи мігрені. Їх радять вживати при простудах, анемії, серцево-судинних захворюваннях. Включення фініків до раціону сприяє знищенню бактерій і паразитів в організмі та є профілактикою онкологічних захворювань. Фінік несе користь чоловікам тим, що збільшує їх силу, а жінкам полегшує роди.
В дієті це важливий поживний продукт, який добре замінює солодощі. Завдяки вмісту натурального цукру – фруктози та глюкози, фінік досить солодкий, але підходить навіть діабетикам.
Сушені плоди фініка довго зберігають свої смакові та корисні якості.